Iemand niet meer dempen op Facebook

Facebook gebruikt ‘dempen’ voor Stories en Messenger, en ‘sluimeren’ of ‘niet meer volgen’ voor posts in je feed. Elk ervan maak je op een andere plek ongedaan, en bij geen ervan krijgt de ander iets te horen.

Zoek hieronder het onderdeel dat past bij wat je hebt gedaan. Facebook geeft de menu's in de instellingen af en toe een nieuwe naam, dus de woorden op je scherm kunnen iets afwijken, maar de route is dezelfde.

Het dempen van iemands Stories opheffen

Heb je de Stories van iemand gedempt, dan verschijnen ze niet meer in je rij met Stories. Zo haal je ze terug:

  1. Tik op het menu (je profielfoto of de drie streepjes) en daarna op Instellingen en privacy en Instellingen.
  2. Zoek de instellingen voor Stories, meestal onder Doelgroep en zichtbaarheid.
  3. Open de lijst met Stories die je hebt gedempt en tik naast de persoon op Dempen opheffen.

De volgende Story van die persoon verschijnt weer in je rij met Stories.

Het sluimeren van iemand in je feed stoppen

Sluimeren verbergt de posts van iemand 30 dagen lang in je feed en stopt daarna vanzelf. Zo stop je het eerder:

  1. Open het menu en daarna Instellingen en privacy en Instellingen.
  2. Ga naar je feedvoorkeuren, meestal te vinden als Feeds of Feed (Nieuwsoverzicht in oudere versies van de app).
  3. Open Sluimeren en stop het sluimeren voor de persoon.

Instellingen en privacy op Facebook, met het nieuwsoverzicht onder Voorkeuren

Sneller: open het profiel van de persoon. Laat je die persoon sluimeren, dan zie je daar meestal een optie om het sluimeren te stoppen.

Iemand weer volgen na ‘niet meer volgen’

Volg je iemand niet meer, dan blijven jullie vrienden, maar verdwijnen de posts van die persoon uit je feed tot je het terugdraait:

  1. Open je feedvoorkeuren zoals hierboven.
  2. Open de lijst met mensen die je niet meer volgt, vaak weergegeven als Opnieuw verbinden, en selecteer de persoon.

Feedinstellingen van Facebook met Sluimeren, Niet meer volgen en Opnieuw verbinden, waarbij Opnieuw verbinden is gemarkeerd

Je kunt ook naar het profiel van de persoon gaan en op Volgen tikken.

Het dempen van een gesprek in Messenger opheffen

Een gedempte chat ontvangt nog steeds berichten, je krijgt er alleen geen meldingen voor.

  1. Open het gesprek in Messenger of in de chats van Facebook.
  2. Tik bovenaan op de naam van de persoon.
  3. Tik op Dempen opheffen, of open de meldingsinstellingen van de chat en zet de meldingen weer aan.

Op een computer

Op facebook.com vind je dezelfde opties. Klik rechtsboven op je profielfoto, open Instellingen en privacy en Instellingen, en zoek de instellingen voor de feed en voor Stories. Voor een chat open je het gesprek en klik je op de naam van de persoon om de meldingen te wijzigen.

Merkt de ander dat je het dempen hebt opgeheven?

Nee. Dempen, sluimeren, niet meer volgen en het ongedaan maken daarvan gebeuren allemaal in stilte. Facebook stuurt de ander geen melding.

Is dempen niet genoeg en wil je ook voorkomen dat iemand jou ziet, dan is blokkeren de sterkere optie; voor pagina's lees je onze gids over een pagina blokkeren op FacebookEN (in het Engels). Wil je in plaats daarvan je naam van iemands post verwijderen, lees dan hoe je je tag verwijdert op FacebookEN (in het Engels).

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de mensen die ik op Facebook heb gedempt?

Gedempte Stories staan in je instellingen voor Stories, en mensen die je laat sluimeren of niet meer volgt, staan in je feedvoorkeuren. Gedempte chats herken je in Messenger aan het icoon voor dempen.

Zie ik oude posts van iemand weer als ik het dempen ophef?

Vanaf dat moment kunnen de posts van die persoon weer in je feed verschijnen. Posts uit de periode waarin ze verborgen waren, komen niet per se terug bovenaan, maar op het profiel kun je alles zien.

Kan ik dezelfde persoon opnieuw dempen en het dempen weer opheffen?

Ja, zo vaak als je wilt.

Wat is het verschil tussen dempen, sluimeren en niet meer volgen?

Dempen is voor Stories en chats. Sluimeren verbergt de posts van iemand 30 dagen lang. Niet meer volgen verbergt ze tot je de persoon weer volgt. Bij geen van drieën verwijder je de persoon als vriend.

We verzamelen de benodigde informatie...